Защо букетите издържат по- дълго в магазина отколкото у дома?

Преди да видя другата страна на монетата, този въпрос ме мъчеше и мен. Отговорът се оказа съвсем простичък: Отрязаните цветя също искат грижа , дори повече от тези  в саксия.

Има няколко неща, които са основни за поддържането на отрязания цвят.

Когато Ви подарят букет имайте предвид , че той е стоял без вода известно време , това води до изсушаване на цветето и то не може да пие вода, дори и да го потопите след това във вазата, то просто лека по лека ще си увехне. Винаги подрязвайте около 2-3 см от цветята преди да ги потопите. Хубаво е да се подрязват с лозарски ножици или остър нож.

За да поддържаме цветята по- дълго живи сме чували най- различни методи, като слагане на стотинка, аспирин, белина, захар. Истината е ,че тези методи се прилагат по няколко основни причини. Сипването на капка белина например се прави за да предпази от развитието на бактерии във водата , захарта за да подхрани цветето и да му достави необходимата “храна ” .  Истината е, че тези неща не помагат особено. След като се отдели цвета от цветето майка неговият начин на растеж и развитие се променя и не можем с подръчни материали да постигнем резултата който се иска. Белината поддържа водата чиста , но трови цветето и листата му пожълтяват. Захарта дава временно решение , но не и така желаното. Днес на пазара се предлагат малки пакетчета със специална храна за цветя, която е направена точно с цел да предпази водата от развитие на бактерии и да подхрани цветето . Удобството , което предлага тази храна е, че не е необходимо да сменяте водата на букета всеки ден .

Това , което работи безотказно: Сменяйте водата и подрязвайте всеки ден! :)

 

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>